Oppgulpet fra «avsluket i øst»

august 8, 2010 |  by  |  Kapteinens lugar, Politikk  |  Share

«Hardangerstriden er gnål fra små grupper i periferien» sa forskeren Neumann og med det lot ikke reaksjonene vente på seg. For meg ble det med ett liv i en eldre metafor et familiemedlem en gang ga meg: «Oslo er et avsluk, all dritten i Norge renner den vei og rundt Oslo samler det seg bajs». Hva Neumann angår virker oppgulp mer treffende som metafor.

Foto:Mel Tolado

Ikke akkurat en hyggelig sammenligning familiemedlemmet mitt kom med, ei heller særlig korrekt. Avsluk er jo ikke engang et ord i ordboka. Og greit nok, det er en trend at Oslo fungerer som en magnet overfor kriminelle, narkomane og politikere fra resten av landet, slik at vi får rensket opp litt blant problembeboerne våre her i «periferien». Men det blir for unyansert og urettferdig overfor utlendingene i øst (vi anser tross alt Bergen som et eget land).

(Forresten, stryk narkomane fra den listen, ikke så snilt å sette de som er avhengig på stoff i samme setning som de som er avhengig av makt og grådighet. Beklager den.)

Tilbake til Neumann og kraftlinjene: Nå er ikke selve kraftlinjesaken av den største interesse for meg. Greit nok, å sette kraftlinjer opp i Hardanger er som å sette en Hitler-bart på Jens Stoltenberg, det blir ikke like pent. Det underliggende er av mer interesse. Det kjipe (eller artige vil noen si) i denne saken er at det blusser opp krigen mellom øst og resten av landet. Den er dårlig timet.

«La oss ikke dumme oss ut…»

Lars Nyre, førsteamanuensis ved UiB (og forøvrig emneansvarlig for mitt eget studie (bachelor i Nye Medier)) gikk tidligere i år ut i Norsk Medietidsskrift og Dagens Næringsliv og advarte forskere mot å snakke med journalister. Dessverre ikke et intervju jeg fikk lest, ser ikke ut til å være tilgjengelig online. Nå var den advarselen, såvidt jeg forstår, kommet i sammenheng med Hjernevask-saken og den irriterte jo vettet av redaktører og journalister.

Jeg tror nok noe av Nyres poeng var at man i våre nye medier-dager ikke trenger journalister for å få ut forskerresultatene sine, Internett har effektivt drept vår avhengighet til tradisjonell media. De er overflødige i den sammenheng og resultatene kan fort bli forvridd av ordglade journalister. Noe som jo ikke er kjekt å høre for våre eminente mediemenn, de svarte med å vri på ordene til Nyre. Livets ironi er herlig, er du ikke enig?

Men nå undres jeg på om advarselen til Nyre egentlig dreide seg om at forskere ikke må dumme seg ut, slik som eksempelvis Neumann her gjør.

Forskerkjeft i høygir

Det virker som om sommeren er høytid for forskere og deres besynderlige utspill, det være seg om «gnål» eller at vi bør slutte med gratis studieplasser. Vi sliter alt med en økende forakt for de som skal være våre viseste menn, det kan umulig være lett å bli husket for en uttalelse som «gnål fra små grupper i periferien».

Flere enn meg som savner tiden når forskerne sa smarte ting som «Common sense is the collection of prejudices acquired by age eighteen» og «Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school«? Forøvrig passende sitater fra godeste Einstein i denne sammenheng. De oppvakte vil nok påpeke at jeg ikke levde under Einsteins tid og derfor umulig kan savne den. Jeg kan vel ikke annet enn å si Touché i forkant og bevege meg back on topic.

Jeg syntes ikke Oslo er et avsluk, ei heller at området rundt er bajs. Flere av mine bestevenner er derfra, mine eminente kolleger er landfast der og det er en fin by å besøke. Ikke minst har jeg gode minner om alle sommerne i Slemmestad. Problemet blir når en professor går ut og generaliserer og kommer med slike uttalelser, da blir han fort en representant for «fienden i øst» og man kan fort ta stanken som der kommer til å gjelde for hele området.

At en person fiser gjør ikke alle i rommet til griser. Det hele er uheldig. Her i Bergen har vi nok med vår nemesis Trondheim, vi har ikke tid til kompleksene man sliter med i øst.

Østens bling

Det er ikke unormalt med slike uttalelser, vi er alle kjent med at det eksisterer et slags mindreverdighetskompleks blant deler av eliten i Oslo og at bitterheten fort kan forme seg i slike ord. Det sårer resten av landet, som må leve med et økende press fra øst om tilgrising, mens Østlandet selv forsyner seg av goder og kostbar bling.

Siden Age Of Conan feilet og ikke tok over spillverden må vi fortsatt sette vår lit til olje, gass, fiske og Kurt Nilsen for å sørge for at vi er så rik som vi er. Oslo er papirflytterstaden som vi fint kunne gitt til svenskene, og med det beholdt rikdommen for oss selv her i vest og nord. Sannheten kan smerte, men Norge klarer seg fint uten Oslo. Oslo derimot, klarer seg ikke uten resten av Norge. Rikdommen er geografisk betinget, jeg tror man klarer å administrere den like godt i andre deler av landet.

Men gud forby at vi ble kvitt landets hovedstad. For hvem skal da huse Jens, Erna, Siv og Märtha og hennes englekor? Vi er fortsatt dypt skuffet her i vest over at vi ikke har klart å få sendt Terje Søviknes dit og har mer enn nok med at Lars Sponheim har kommet i retur. Greit nok, mannen har et fantastisk ego (ta det fra han og han raser ned 20 kg i vekt), men det blir vanskelig selv for oss bergensere å overdøve støyen fra Sponheim i distriktene. Nå kommer Stoltenberg til Hardanger, folk er glade for besøket men frykter nok å få en slik prominent politiker (som betyr «detaljregulerende») boende der på fast basis.

Derfor er det fint å ha Oslo og omegn. Jada, der brukes det milliarder for å pynte opp byen med opera, Grand Prix, hoppbakke og teater – gjerne også et OL (gud forby at nordlendinger skal få noe slik) i ny og ne – slik at byen kan leve i illusjon om å bli like attraktiv som Trondheim, Bergen, Stavanger, Tromsø, Aalesund … (jeg stopper der, tar for lang tid å liste opp alle byene). Eller, jeg hiver inn forblåste Hammerfest også, for å blidgjøre min venn Henrik.

For å få hevet sin egen status er det vel også strategisk korrekt å skitne til nydelige Hardanger med stolper og kabler.

Hardangervidda for pen?

Oslos bling er kostbar, tegn noen stygge streker over Hardanger, kanskje tving frem en motorvei på bryggen i Bergen og gjør Nidarosdomen til et bordell – ikke glem å nekt Grand Prix og OL andre steder enn i øst -  så kanskje Oslo kan skinne litt også. Uten behovet for milliardbygg i egen hage.

Det er tross alt lettere å tagge ned naboens hus, fremfor å pusse opp eget for å sikre seg å være flottest i nabolaget.

Imens må AP finne ut hvordan de skal kjøpe tilbake alle stemmene de nå mister i vest og leve med å bli ansett som like arrogant som den gjennomsnittlige bergenser. Jeg aner en litt herlig ironi her, er fru karma på besøk?

I et heller dårlig forsøk på å pynte på sitt image lekker en AP-insider informasjon om at man ikke vil risikere å tilgrise Lofoten med det første. Man har vel nok med sinte vestlendinger, det blir nok litt vel tøft om Oluf og co også kom på banen. At denne lekkasjen kommer midt i denne striden har en klar eim av strategi fra partiet.

Hva Hardanger angår virker de ikke å være enige om de er enige eller ikke. Ikke noe nytt der, AP har virket smått schizofren helt siden de dannet regjering med fruene. AP-folk i vest roper ut om at det ikke er noen skam i å snu. Bare vent, neste måned vil sikkert de samme folka anklage FRP for å vingle…

Regjeringen liker å pynte i øst og grise i vest. Eller som familiemedlemmet mitt sikkert ville sagt: De prøver å rense opp i avsluket ved å tilgrise resten av landet.

Det viktigste i denne saken er å løse den før agurktiden er over for godt. Vi skal tross alt møte danskene i EM-kvalifisering og trenger å samle vårt hat, sinne og fjollete kommentarer mot dem. Schmeichel har alt erklært krig, jeg stemmer for at Neumann holder nebbet lukket i den sammenheng og overlater den biten til Eggen og Mini. De vet i hvert fall hva de snakker om.

 • http://konradstankesmie.blogspot.com/2010/08/iver-b-neumann-om-monstermaster-i.html Konrad J.

  Hehe. Meget bra. Belønnet med en link.

 • http://flagglima.com Vidar Daatland

  Takker, og glad underholdningen smakte. :)

 • JILL

  NORGE ER NÅ SNART EUROPA STØRSTE KOMMUNISTLAND.ALL MAKT SITTER I REGJERINGSBYGGET .

  JILL

 • http://flagglima.com Vidar Daatland

  Ikke bare makten, jeg tror jammen med de stakk av med caps-locken din også. :)

Kategorier